top of page
  • Foto van schrijverJohn Duurkoop

📷 50 jaar oude camera weer als nieuw

Ik heb in de afgelopen dagen de oude Minolta 35mm camera van mijn vader even opgeknapt en een testfilmpje mee geschoten. De camera is van de eind zestiger jaren en had verteerde afdichtingen (light seals in het jargon) en bovendien zat de lens een beetje los. Als die kwaaltjes kunnen lichtlekken op je film als gevolg hebben. En dat ziet er dan zo uit. Voor sommige mensen lijkt dit een hip Instagram filter maar het is gewoon een lichtlekje in je camera. Dit kan vaak eenvoudig gerepareerd worden met een nieuwe afdichting.

Maar nu hij doet het weer prima en kan weer 50 jaar mee. Je ziet een paar test foto's die ik gemaakt heb met verschillende tijden, diafragma's en afstanden. Alles opschrijven want EXIF informatie en filmpjes gaat niet.... Lekker mindfulness bezig dus ;-)

Het test filmpje was en 400 ISO (of zoals vroeger 27 DIN/400 ASA) en dan krijg je de korrel er gratis bij. Geen Lightroom of Photoshop voor nodig. De volgende camera ligt al op de operatie tafel.


Mocht je een een film camera hebben met kleine kwaaltjes, neem dan even contact met me op en wie weet kan ik hem weer in de oude staat herstellen en dan kan je weer ouderwets of juist erg hip, analoog fotograferen.


Hieronder een greep uit de het testfilmpje.

Voor de geïnteresseerden:

- De camera is een Minolta Hi-Matic 11

- Filmpje was Ilford HP5

- Ontwikkelaar Amaloco AM74

- Scanner Epson V850


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page