top of page
  • Foto van schrijverJohn Duurkoop

Uniek 6x6 kleurendia project uit New York

Eerder dit jaar kreeg ik het verzoek om een collectie 6x6 dia’s te digitaliseren die zich qua historie uitstrekte over de periode 1950 tot begin zestiger jaren. Het betrof hier uitsluitend groot formaat kleuren dia’s (6x6 cm) met een kanttekening dat de meeste al behoorlijk verkleurd waren door de tand des tijds. Het bleek om een gedeelte van een collectie te gaan van een familie uit de USA en die woonachtig was in New York.

Een aantal dia’s waren gemonteerd tussen glasplaatjes in een aluminium raampje. De meeste dia’s waren simpelweg tussen 2 glasplaatjes geplaatst in een soort papieren passe-partout en vervolgens rondom afgewerkt met plakband. Een klein aantal lag helaas los in de doos. De complete collectie in deze doos betrof ruim 160 dia’s.

Tijdens het scannen van de dia’s bleken veel dia’s behoorlijk verkleurd te zijn. Meestal bleek dit een behoorlijk rood/paarse zweem te zijn. Meestal kan je die zweem behoorlijk afzwakken tot zelfs opheffen en dan blijft er nog een redelijke weergave van de originele opname over. Dit is mogelijk omdat nog veel van de originele kleuren nog aanwezig zijn. Door het neutraliseren van de rood/paars zweem worden de originele kleuren weer zichtbaar voor een mooie afdruk.

Bij deze collectie echter bleek een groot aantal dia’s niet veel andere kleur informatie te bevatten dan rood/paars en zwart/wit. Gelukkig was dit niet bij alle verkleurde dia’s het geval en konden bijvoorbeeld de trouwfoto’s nog redelijk in kleur weergegeven worden. Als dit niet mogelijk was dan bleef een mooie zwart/wit afdruk over als enige acceptabele optie.


Zoals bijna zonder uitzondering bij het zien van de gedigitaliseerde versie van hun oude dia's was ook de familie Knecht heel enthousiast.


De bijzonderheden van dit project was het grote formaat van de dia's in combinatie met de hier en daar al behoorlijke veroudering van de dia's. Tot slot hieronder nog een mooi voorbeeld van de kwaliteit van de afdrukken door het grote formaat van de dia's.
Copyright Familie Knecht Den Haag/New York

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page