top of page
  • Foto van schrijverJohn Duurkoop

Vergeten giro enveloppen met ruim 300 6x6 en 6x9 negatieven..

Naast het in opdracht scannen van negatieven en dia’s voor anderen heb ik ook doorlopend werk aan een stuwmeer aan dia’s en negatieven van mijn eigen familie. .

Zo ontdekte we ook tijdens de verhuizing van mijn moeder naar haar nieuwe woning, nog 3 giro enveloppen met 306 negatieven van mijn vader tussen de albums en diadozen.


Voorbeeld negatieven scannen, 35mm film scanning, scan service Den Haag
Vergeten giro envelop met ruim 100 negatieven

Ze zijn gemaakt ergens na 1945 tot ergens begin jaren 60. Mijn vader is toen overgegaan op kleinbeeld film en die heeft hij netjes overigens opgeborgen in negatiefbladen.

Veel foto’s kenden wij al van de albums maar soms tref je ook foto’s aan die het album niet gehaald hebben maar wel heel interessant zijn.
voorbeeld 6x6 negatief  scannen, , 6x9 negatief scannen, Analoog naar digitaal scan service Den Haag

Omdat het meeste wat ik te scannen krijg het kleinbeeld formaat hebben, was het een verademing om eens met lekkere grote negatieven aan de slag te kunnen. Ze zijn vaak ongelofelijk scherp en kunnen door hun afmeting probleemloos behoorlijk groot afgedrukt worden. Het vraagt wel wat meer aandacht dan de kleinbeeld negatieven maar het resultaat geeft vaak meer voldoening op een groot scherm of grote afdruk.


voorbeeld , Snelle scan service,  35mm film scanning Verkleurde foto Verschoten foto
Links album foto en rechts foto van gescand negatief

Verder is er een grote kans dat de negatieven van een betere kwaliteit zijn dan de enigszins verbleekte afdrukken in lijstjes of foto albums. Debet daaraan kan zijn dat er bij het afdrukken niet de juiste chemicaliën gebruikt zijn. Niet is leuker om te zien dat de digitale weergave van stukker beter is dan de afdruk in het album.
voorbeeld 6x6 negatief  scannen, , 6x9 negatief scannen, Analoog naar digitaal scan service Den Haag

Op een of andere manier hebben deze negatieven zonder grote achteruitgang de afgelopen jaren overleefd. Waarschijnlijk omdat zij droog bewaard werden de afgelopen 50 tot 60 jaar... Mocht je ook nog een stapeltje negatieven of dia's tegenkomen en ben je benieuwd naar de digitale versie van deze herinneringen? Stuur er dan gerust een paar op en ik zorg dat ze zorgvuldig en gratis omgezet worden in een mooie digitale foto (JPEG). Het mogen zowel grote als kleinbeeld negatieven zijn.

Dus ga op zoek naar negatieven op zolders, kasten, kelders en zo mogelijk ook bij je ouders en verras jezelf of een ander met een mooie digitale herinnering.

De coördinaten voor de verzending of vragen vind je hier.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page